Cand indicatorul bateriei ajunge in zona rosie (numai 20% incarcata), intrerupeti imediat utilizarea ei. Continuarea utilizarii dincolo de 20% are efecte negative asupra duratei de viata. De asemenea, descarcarea completa poate produce supraincalzirea componentelor electrice si avarierea stivuitorului.
Bateriile au un numar limitat de incarcari (circa 1.500) si nu fac diferenta dintre o incarcare pe jumatate si o incarcare completa. Considerati incarcarea partiala tot o incarcare din totalul de 1.500.
Durata de viata a bateriei se poate reduce cu pana la 50% daca temperatura ambientala atinge 92°. La celalalt capat al spectrului, performanta bateriei scade cu 30% la temperaturi de 30°. Daca stivuitorul lucreaza la temperaturi extreme, folositi o baterie indicata pentru conditiile respective.
Conform celor de mai sus, momentul ideal de incarcare este cand ajung la 20-30%. Incarcarea unei baterii aunci cand este la 50-60% e ca si cum ati arunca un sandvis mancat pe jumatate. Deja ati consumat un ciclu de incarcare, asa ca folositi toata energia pe care o are.
Incarcarile de ocazie sau rapide le scurteaza durata de viata. Ganditi-va in felul urmator: bateriile „se nasc” cu aproximativ 1.500 de incarcari. Cu cat sunt incarcate mai des, cu atat se uzeaza mai repede. - Incarcati-le o data pe zi si ar trebui sa va tina cinci ani. - Incarcati-le de doua ori pe zi si le reduceti durata de viata la jumatate. Pentru utilizarea optima a bateriilor: incarcati-le intotdeauna complet si nu intrerupeti niciodata ciclul de incarcare.