;

Ce greutate maxima pot ridica cu un stivuitor?

Afla capacitatea potrivita pentru stivuitor

Cum calculezi capacitatea reala a unui stivuitor

Dupa cum stie orice operator, incarcarea si manevrarea unui stivuitor este mult mai dificila decat pare. Preluarea, deplasarea si depozitarea in siguranta a unei sarcini, implica un act complex de echilibrare cu forta gravitationala. In acelasi mod, capacitatea de manipulare a incarcaturii unui stivuitor este un subiect mai complex decat ai putea crede la inceput. Daca un stivuitor are o capacitate nominala de 2,0 tone, acest lucru nu inseamna neaparat ca va ridica fiecare incarcatura pana la acea greutate. In acest ghid, vom raspunde la unele dintre cele mai frecvente intrebari despre capacitatea stivuitorului si vom arata cum se calculeaza greutatea maxima pe care o poate ridica un stivuitor.

Care este diferenta dintre capacitatea de incarcare si capacitatea reziduala?

Centrul de greutate al sarcinii este distanta orizontala fata de verticala

Stivuitorul va arata capacitatea sa de incarcare sau capacitatea nominala. Aceasta se calculeaza ca greutatea maxima pe care o poate ridica la o inaltime prestabilita, atunci cand centrul sau de greutate se afla intr-un anumit punct.

In cazul in care sarcina trebuie ridicata peste aceasta inaltime sau centrul de greutate al sarcinii este mai departe, atunci capacitatea va fi redusa. Aceasta este capacitatea reziduala: capacitatea reala de ridicare intr-o anumita situatie, care poate fi mai mica decat capacitatea nominala.

Ce este centrul de greutate?

Centrul de greutate al sarcinii este distanta orizontala dintre fata verticala a furcilor si centrul de greutate al sarcinii. Centrele de greutate standard variaza in functie de capacitatea nominala a stivuitorului si vor fi una dintre urmatoarele:

  • 1,001 – 5,000 kg: 500 mm
  • 5,001 – 10,000 kg: 600 mm

In unele cazuri, centrul de greutate al unui stivuitor poate fi diferit de exemplul standardizat de mai sus, asa ca verifica intotdeauna fisa tehnica a stivuitorului pe care il iei in considerare.

Cum afecteaza atasamentele stivuitorului capacitatea lui?

Adaugarea unui atasament pe stivuitor, reduce capacitatea de ridicare a stivuitorului, in primul rand din cauza greutatii suplimentare si in al doilea rand pentru ca, de obicei, deplaseaza centrul de greutate al stivuitorului mai in fata. Daca ai indoieli cu privire la cat de mult va reduce un atasament capacitatea unui stivuitor, discuta cu un reprezentant Toyota inainte de a-l adauga.

De ce capacitate am nevoie de fapt?

Desigur, acest lucru depinde de tipul de sarcina ce trebuie transportata, precum si de inaltimea la care sarcina trebuie ridicata. Pentru a incepe, iata cateva intrebari la care trebuie sa poti raspunde:

  • Cat de grea este sarcina pe care trebuie sa o manevrez? Masoara greutatea celei mai grele sarcini pe care trebuie sa o ridici. E mai bine sa fii precaut decat sa risti supraincarcarea unui utilaj.
  • Cat de sus trebuie sa ridic sarcina? Ia cel mai inalt raft la care trebuie sa ajungi si adauga o marja de siguranta de 200 mm.
  • Ce lungime are cea mai mare sarcina a mea? Retine ca sarcinile mai lungi pot impinge in afara centrul de greutate.
  • Ce tip de atasamente va utiliza stivuitorul? Nu uita sa iei in considerare greutatea si pozitia acestora.

Capacitate nominala si reziduala - exemplu pe Traigo 48

Capacitatea nominala a unui stivuitor se bazeaza pe model si este raportata la (contra)greutatea stivuitorului. In exemplul de mai jos, Traigo48-8FBE16T are o capacitate nominala de 1,6 tone. In tabel poti vedea ca stivuitorul are o capacitate reziduala de 1,6 tone la un centru de greutate de 500 mm pana la inaltimea data de 5000 mm.

Cu toate astea, daca se doreste ridicarea sarcinii la peste 5000 mm sau daca centrul de greutate al sarcinii este mutat, vei vedea ca va scadea capacitatea reala de ridicare, ceea ce noi numim capacitate reziduala. Alti factori care au un impact asupra centrului de greutate al sarcinii, cum ar fi accesoriile/atasamentele stivuitorului, lungimea furcii, forma sarcinii etc., se vor reflecta, de asemenea, asupra capacitatii reziduale. Daca unul sau mai multi dintre acesti factori afecteaza centrul de greutate al sarcinii, impingandu-l, de exemplu, la 1000 mm, poti vedea in tabel cum capacitatea reziduala este de numai 990 kg.

Rezultatul capacitatii reziduale

Cu o capacitate nominala de 1,6 t pentru Traigo48-8FBE16T

  Centrul de greutate (mm)
Inaltimea (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

*Capacitatea nominala descrie greutatea maxima pe care un stivuitor o poate ridica la o anumita inaltime, la centrul de greutate standard

Nominal capacity

Siguranta pe primul loc

Atasamente pentru stivuitoare

Pentru a crea un mediu de lucru sigur pentru operatori, este esential sa stabilesti mai intai inaltimea maxima si centrul de greutate al sarcinilor, precum si spatiile de depozitare cu care se lucreaza. Apoi, asigura-te ca stivuitoarele se pot ocupa de acele lucrari – ceea ce inseamna verificarea nu numai a capacitatii lor nominale, ci si a capacitatii lor reziduale.

Fiecare stivuitor are o diagrama a capacitatii de incarcare care indica greutatea reala pe care o poate ridica la diferite inaltimi si centre de greutate. Acest lucru te va ajuta sa determini daca un stivuitor pe care intentionezi sa il achizitionezi este potrivit pentru locurile de munca pe care le ai in vedere.

Toyota Material Handling ofera o gama larga de stivuitoare, atat electrice cat si cu motor, cu 3 roti sau 4, de la 1 tona pana la 8 tone. Pentru a afla care stivuitor este alegerea potrivita aplicatiei tale, rasfoieste gama noastra acum sau contacteaza-ne pentru mai multe detalii.

Descopera gama de echipamente

S-ar putea sa te intereseze si...

Ghid stivuitoare electrice

Urmeaza acest ghid pas cu pas pentru a gasi cel mai bun stivuitor pentru afacerea ta. De asemenea, iti ofera acces la informatii si perspective de care vei avea nevoie pe parcurs. 

Deschide ghidul >>

stivuitoru cu catarg retractabil pentru spatii inguste

Ghid pentru latimea culoarului

Latimea culoarului de lucru este un factor important de luat in considerare atunci cand cumperi un echipament sau cand construiesti depozitul. 

Afla mai multe >>

Ghid pentru catarg

Care sunt criteriile pentru a defini tipul de catarg potrivit? Acest ghid iti va oferi indrumarea de care ai nevoie. 

Afla mai multe >>

operator drags a forklift with a full pallet

Ghid pentru paleti

Paletii sunt inca cel mai comun suport de sarcina pentru transportul de marfurilor cu stivuitoarele. Afla mai multe despre dimensiunile si materialele disponibile.

Afla mai multe >>

Sterge tot