Multe companii se confrunta uneori cu intrebarea daca sa cumpere sau sa inchiriezi un echipament. Exista, desigur, avantaje si dezavantaje ale ambelor optiuni, motiv pentru care poate fi o alegere dificila. Poti inclina spre a cumpara utilajul atunci cand exista capital si nu trebuie sa platesti dobanda, dar te-ai intrebat daca banii acestia nu pot fi investiti in altceva care sa ofere mai mult profit? Daca da, care sunt avantajele inchirierii echipamentului?
Mai jos oferim o imagine generala a momentului potrivit pentru o afacere sa inchirieze sau sa cumpere unul sau mai multe echipamente. Va explicam, de asemenea, diferentele economice si operationale in ceea ce priveste chiria pe termen lung si chiria pe termen scurt a unui parc de utilaje.
Cumpararea unui utilaj poate fi o alegere corecta daca exista capital si daca este nevoie de un echipament nou (sau folosit) pentru afacere. In general, exista, desigur, lucruri mai bune in care sa investesti, deoarece un echipament, la fel ca un autoturism, pierde direct valoare. Dar daca politica companiei este aceea ca ar trebui sa detineti toate masinile si utilajele, desigur ar trebui sa faceti acest lucru. Un utilaj propriu va fi un atu in bilant si puteti face asa cum doriti, fara sa va preocupati de ce ar trebui sa spuna cei care detin echipamentul cand expira contractul de inchiriere.
Cu toate acestea, fiti constienti ca toate modificarile care au loc trebuie sa aiba loc in cadrul marcarii CE. Permiteti intotdeauna unui expert sa efectueze modificarile de care aveti nevoie. De asemenea, asigurati-va ca aveti un contract de service, de preferinta unul preventiv pe tot parcursul anului, pentru a reduce riscul unei defectiuni. Intreaba-te cat timp poti sta fara utilaj, daca ar aparea o defectiune.
Sa ne uitam la argumenmtele pro si contra achizitiei:
+ Detineti echipamentul si puteti face tot ce doriti cu el, in cadrul marcajului CE
+ Este un activ din bilant
- Trebuie sa va asigurati ca utilajul respecta cerintele care exista
- Sunteti responsabil pentru intretinere si reparatii
- O investitie care leaga capitalul
- Acest lucru face ca flota de echipamente pentru depozite sa fie mai putin adaptabila
- Utilajul scade rapid in valoare
- Trebuie sa luati in considerare si costurile neasteptate, cum ar fi inchirierea unui echipament de rezerva sau reparatii in caz de pagube majore
- Trebuie sa vindeti echipamentul atunci cand nu mai este necesar.
Majoritatea furnizorilor de echipamnte ofera inchiriere pe termen scurt, dar si pe termen lung. Chiria pe termen lung este optiunea multora atunci cand nu se doreste achizitia echipamentului. In acest fel, se evita costurile initiale ridicate si primiti adesea service si piese de schimb incluse.
Daca inchiriati echipamentul, puteti investi capitalul care ar fi fost cheltuit pentru cumparare in alte scopuri care va pot dezvolta afacerea. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija sa inchiriati de la companiile autorizate pentru a avea siguranta ca utilajul este verificat.
Cand recomandam inchirierea pe termen lung?
Chiria pe termen lung are multe avantaje, dar si chiria pe termen scurt poate fi o solutie buna in unele situatii, de ex. in timpul sezoanelor de varf, deoarece va permite sa reduceti costurile in sezonul in care nu aveti nevoie de atatea echipamente. Altfel, va trebui sa aveti utilaje in flota care nu sunt folosite. Poate fi in perioada sarbatorilor cand comertul e in crestere si miscarea de marfa din depozit trebuie sa mearga mai repede. Chiria pe termen scurt este, de asemenea, o solutie buna atunci cand un echipament se defecteaza si aveti nevoie rapid de un altul. Atentie insa daca optati pentru chirie pe termen scurt, dar pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece rata lunara de STR este adesea ridicata in comparativ cu cea de LTR (long term rental).
Cand este potrivita inchirierea pe termen scurt?